به گزارش راهبرد معاصر، ویروس کووید 19 ماه ها است که جهان را به هم ریخته و دیگر هیچ چیز مثل سابق نیست. این بیماری ناشناخته هر روز روی جدیدی از خود نشان می دهد و محققان به ابعاد جدیدی از آن پی می برند. تا امروز چند میلیون نفر در سطح جهان به ویروس کرونا مبتلا شده اند و چندین هزار نفر جان خود را از دست داده اند اما این ویروس مرموز همچنان به کار خود ادامه می دهد و گرمای تابستان هم اثری روی آن نداشته است. سختی کار آنجا است که تحقیقات حاکی از علائم جدید بیماری کرونا در ایران و جهان است.
شدت شیوه ویروس کرونا به حدی است که طبق آخرین بررسی ها هر نفر 400 نفر را مبتلا می کند و تقریبا انتقال بیماری بین دو نفر اگر از ماسک استفاده نکنند و در کنار هم قرار بگیرند قطعی است. به همین دلیل است که برخی معتقدند تعداد واقعی مبتلایان بسیار بیش از چیزی است که کشف شده و بسیاری بدون علائم بوده اند یا با علائم جزئی درمان شده اند و در زمره مبتلایان نیامده اند.
در ادامه برخی علادم جدید بیماری کرونا در ایران و جهان را می آوریم. با دیدن این علائم احتیاط کنید و نکات بهداشتی و پزکس را در دستور کار قرار دهید و در معاشرت با دیگران فاصله اجتماعی را رعایت کنید.
علائم |
میزان شیوع |
سرفه خشک | 60.4 |
تنگی نفس | 41.1 |
تب | 55.5 |
درد عضلات | 44.6 |
سردرد | 42.6 |
خشکی گلو | 31.2 |
اختلال بویایی و چشایی | 64.4 |
خستگی | 68.3 |
علی رغم مطالب گفته شده درباره علائم بیماری کرونا، نشانه های جدید نیز اخیرا به عنوان علائم جدید کووید 19 دیده شده است. از جمله این موارد آبریزش بینی است که تا قبل از این گفته می شد اگر آبریزش بینی دارید یعنی آنفولانزا یا سرماخوردگی دارید و نگران کرونا نباشید. همین مساله کار را خطرناک تر می کند و باعث عدم رعایت و مراجعه به پزشک می شود.
قرمز شدن چشم و درد گرفتن گوش نیز طبق برخی تحقیقات از نشانه های ابتلا به بیماری کرونا است و برخی از مبتلایان به کرونا در ابتدا این نشانه ها را داشته اند.
یکی از علائم جدید بیماری کرونا علائم و التهابات پوستی است. در حالی که گزارشهای مربوط به مشکلات پوستیای که ممکن است مربوط به کووید ۱۹ باشند، طیف گستردهای از علائم، از التهابات و بثورات کلیِ بدن گرفته تا برآمدگیهای کوچک روی انگشتان دست و پا را نشان میدهند، دانستن اینکه کدام یک از این علائم نشاندهندهٔ کووید ۱۹ بوده و کدام یک ربطی به آن ندارند، بسیار قابلتوجه خواهد بود. تحقیقی منتشرشده با استفاده از دادههای ایتالیا، اطلاعات و یافتههای پوستیِ ۸۸ بیمار را شرح داده است. حدود ۲۰ درصد از آنها نوعی از التهابات پوستی را داشتند. ۸ نفر از آنها در ابتدای بیماری و ده نفرشان بعد از بستری شدن در بیمارستان، مشکلات و علائم پوستی را نشان دادند. التهاباتِ پوستیِ متفاوتی از ناحیههای قرمز روی اعضای بدن گرفته تا کهیرهای گسترده و یک مورد آبلهمرغان شبیه تاول گزارش شده است. در مطالعهای دیگر از تایلند، محققان التهاب پوستیای را شرح دادند که در ابتدا به عنوان بيماري دنگ (Dengue) تشخیص داده شده بود، اما بعداً تست کرونای بیمار مثبت اعلام شد.
یکی از علائمی که با شروع فصل گرما در ایران شاهد آن بودیم علائم گوارشی است، ۳۰ درصد از بیماران که عمدتاً جوانان و کودکان هستند با علائمی همچون بیاشتهایی، اسهال، تهوع و دردهای شکمی مراجعه میکنند، این علائم نشانههای گوارشی بیماری کووید محسوب میشوند همچنین که فصل گرما مصادف است با شروع مسمومیتهای غذایی، عفونتهای مجاری ادراری و رودهای که احتمال میرود با کرونا اشتباه شود.
کهیر، ریزش مو، سکته قلبی، نارسایی کلیه، درگیری کبد و یرقان ممکن است از نشانههای بیماری کرونا باشد، هر کدام از این علائم نشان دهنده درگیری یک ارگان از بدن میتواند باشد که به تازگی به عنوان علامت بیماری کرونا کشف شده اند، یکی دیگر از علائمی که اخیراً به عنوان علامت بیماری کرونا شایع شده از بین رفتن حس بویایی است که نشان دهنده درگیر شدن قسمت فوقانی دستگاه تنفس است، این علامت در بانوان شایعتر از آقایان بوده است که با از دست رفتن کامل حس چشایی و بویایی رخ میدهد خوشبختانه این نوع از علامت تنها نشان دهنده ابتلا به ویروس کرونا است، اما فرد مبتلا به مدت دو هفته تراوشات ویروس را از قسمت بینی دارد به همین دلیل است که پزشکان توصیه کردند تماس با بینی، دهان و چشم در افراد به حداقل برسد و همچنین دست دادن و روبوسی کردن نیز محدود شود، عمده بیمارانی که با این علائم به کرونا ویروس مبتلا میشوند پس از ۴ الی ۸ هفته حس چشایی و بویایی خود را به دست میآورند و نیاز به انجام درمان خاصی ندارند صرفاً برای عدم انتقال ویروس باید دو هفته قرنطینه باشند، خوشبختانه این علامت بسیار واضح است و نشانه هیچ بیماری خاص دیگری نیست و اگر شخصی با از دست رفتن حس چشایی و بویایی در اپیدمی کرونا به بیمارستان مراجعه کند میتوان احتمال بالایی برای ابتلا به کرونا در نظر گرفت که در ایران هم این علامت بسیار شایع است.
چند گروه از مردم باید حتماً تست کرونا را انجام بدهند: اولین گروه افرادی هستند که علائمی همچون از دست رفتن حس بویایی، چشایی، بدن درد، اسهال و تب را مشاهده میکنند، گروه دوم پرسنل پزشکی که با این افراد در تماس هستند چرا که احتمال ابتلای آنان بالا است، گروه سوم اعضای خانواده افراد مبتلا به کرونا هستند که باید حتما آزمایش بدهند چرا که ثابت شده است بیشترین احتمال ابتلای افراد بر اثر تماسهای ساده خانواده اتفاق میافتد.
سایر افراد ممکن است بیماری را از فردی که به کووید-19 مبتلا است بگیرند.
انتقال کووید-19 از افراد بیمار (حامل ویروس) به افراد سالم امکانپذیر است.
این بیماری میتواند از طریق قطرکهایی که با سرفه یا بازدم از دهان و بینی فرد مبتلا به کووید-19 به اطراف پخش میشود، به دیگران نیز سرایت کند.
این قطرکها بر وسایل و سطوح اطراف فرد بیمار پخش میشود.
سپس سایر افراد با دست زدن به این وسایل یا سطوح آلوده و لمس چشم ها، دهان و بینی، به کووید-19 مبتلا میشوند.
همچنین امکان ابتلا از طریق تنفس قطرکهای ناشی از سرفه یا بازدم فرد مبتلا به کووید-19 نیز وجود دارد.
به همین دلیل، مهم است که از فرد مبتلا به کووید-19 حداقل 1 متر (یا 3 فوت) فاصله بگیرید.
سازمان جهانی بهداشت پیوسته در حال ارزیابی تحقیقات جاری درباره راههای انتقال بیماری کووید-19 است و به اعلام جدیدترین یافتهها ادامه خواهد داد.
تا امروز مطالعات نشاندادهاند که روش اصلی انتقال ویروس عامل کووید-19، از طریق تماس با قطرکهای تنفسی است و نه از طریق هوا.
پاسخ به پرسش قبلی «کووید-19 چگونه منتقل میشود؟» را مطالعه کنید.
راه اصلی اانتشار این بیماری، از طریق قطرکهای تنفسی است که با سرفههای فرد مبتلا در محیط پخش میشود.
احتمال ابتلا به کووید-19 از طریق تماس با فردی که هیچ علائمی ندارد، بسیار کم است.
البته، بسیاری از مبتلایان به کووید-19، به ویژه در مراحل ابتدایی بیماری، علائم خفیف دارند.
بنابراین است ممکن است شما بیماری را از فردی بگیرید که به عنوان مثال فقط سرفههای خفیفی دارد و احساس بیماری نمیکند.
سازمان جهانی بهداشت پیوسته در حال ارزیابی تحقیقات جاری درباره دوره انتقال بیماری کووید-19 است و به اعلام جدیدترین یافتهها ادامه خواهد داد.
به نظر میرسد که احتمال انتقال کووید-19 از طریق مدفوع افراد مبتلا، کم است.
اگرچه تحقیقات اولیه نشان میدهدکه در برخی موارد ویروس ممکن است در مدفوع وجود داشته باشد ولی با اینحال انتشار ویروس از طریق مدفوع ویژگی اصلی شیوع این بیماری نیست.
سازمان جهانی بهداشت پیوسته در حال ارزیابی تحقیقات جاری درباره راههای انتقال بیماری کووید-19 است و به اعلام جدیدترین یافتهها ادامه خواهد داد.
به هرحال، وجود خطر انتقال از طریق مدفوع، دلیل مضاعفی است تا دستها را مرتباً بعد از استفاده از توالت و قبل از غذا خوردن بشوییم.
مراقبهای همگانی
جدیدترین اطلاعات درباره طغیان بیماری کووید-19 را از طریق وبسایت سازمان جهانی بهداشت و مسئولین بهداشت عمومی کشور یا محل زندگیتان، پیگیری کنید.
در بسیاری از کشورها موارد ابتلا به ویروس جدید کرونا مشاهده شده و در چندین کشور نیز طغیان این بیماری گزارش شدهاست.
در چین و چند کشور دیگر، مسئولان موفق شدهاند روند طغیان این بیماری را کاهش داده یا متوقف کنند.
با اینحال همچنان شرایط غیرقابل پیشبینی است؛ بنابراین پیوسته آخرین اخبار درباره طغیان این بیماری را دنبال کنید.
مراقبتهای سادهای وجود دارند که با انجام آنها میتوانید احتمال ابتلای خود به کووید-19را کاهش داده و مانع از انتشار آن شوید:
چرا باید بطور مرتب دستها را بشوییم؟ زیرا ویروسهایی که ممکن است روی دستهایتان باشند با شستشوی (صحیح) دستها با آب و صابون و یا استفاده از محلولهای ضدعفونی کننده حاوی الکل، از بین میروند.
اگر خارج از خانه کار ضروری دارید، برای تأمین موادغذایی نیاز است خرید بروید یا قرار است فرد دیگری اقلام موردنیازتان را بیاورد، حتماً ماسک بزنید تا دیگران را بیمار نکنید.
زیرا پرهیز از ارتباط با دیگران و خودداری از مراجعه غیرضروری به مراکز درمانی، به ارائه مؤثرتر اقدامات پزشکی کمک میکند و همین موضوع باعث میشود شما و دیگر افراد از ابتلا به کووید-19 و دیگر بیماریهای ویروسی مصون بمانید.
حتما پیش از مراجعه تماس بگیرید و اگر اخیراً سفر کردهاید یا با افرادی که تازه از سفر برگشتهاند در ارتباط بودهاید، حتما این موارد را به درمانگرتان بگویید.
چرا قبل از مراجعه اول تماس بگیریم؟ تماس با این مراکز به ارائه دهنذگان خدمات سلامت کمک میکند تا را سرعت شما را به مناسبترین مراکز هدایت کنند. همین موضوع از گسترش احتمالی کووید-19 و سایر ویروسها جلوگیری میکند.
خیر. آنتیبیوتیکها هیچ تأثیری در جلوگیری از ابتلا به بیماریهای ویروسی ندارند و فقط در درمان عفونتهای باکتریایی مؤثر هستند.
بیماری کووید-19 نیز عامل ویروسی دارد، بنابراین آنتیبیوتیک بر آن بیتأثیر است.
آنتیبیوتیکها نباید برای پیشگیری یا درمان بیماری کووید-19 استفاده شوند.
آنتی بیوتیکها فقط باید با تجویز پزشک برای درمان عفونتهای باکتریایی استفاده شوند.
با اینکه بعضی از روشهای درمانی خانگی، سنتی و جدید، ممکن است علائم بیماری کووید-19را کاهش یا تسکین دهند؛ اما باید بدانیم تا امروز هیچ دارویی برای پیشگیری و درمان این بیماری ساخته نشده است.
سازمان جهانی بهداشت به هیچ وجه پیشگیری یا درمان کووید-19 با مصرف خودسرانه دارو به خصوص آنتی بیوتیک را توصیه نمیکند.
با این حال، چندین کارآزمایی بالینی برای آزمودن داروهای سنتی و جدید در حال انجام است.
سازمان جهانی بهداشت به محض انتشار نتایج این آزمایشها، اطلاعات بهروز را منتشر میکند.
هنوز خیر. تا امروز هیچ واکسن یا داروی ضدویروسی بهطور خاص برای این بیماری ساخته نشدهاست.
با این وجود، بیماران مبتلا برای کاهش علایم بیماری باید تحت مراقبت قرار بگیرند.
مبتلایانی که سابقه بیماریهای جدی دارند، باید در بیمارستان بستری شوند. بیشتر مبتلایان با دریافت مراقبتهای حمایتی ]بدون بستری[ بهبود مییابند.
ساخت واکسن و درمانهای خاص دارویی، در دست تحقیق بوده و مراحل کارآزمایی بالینی را سپری میکنند.
سازمان جهانی بهداشت در حال سازماندهی فعالیتهای موجود برای ساخت واکسن و دارو جهت پیشگیری و درمان بیماری کووید-19 است.
موثرترین راههای پیشگیری از ابتلا به کووید-19، عبارتند از: شستوشوی مرتب دستها، استفاده از دستمال کاغذی یا آرنج خم شده برای پوشاندن صورت در هنگام سرفه و رعایت فاصله حداقل 1 متری (3 فوت) از افرادی که سرفه یا عطسه میکنند.
فقط در صورتی ماسک بزنید که یا علائم بیماری کووید-19 را دارید (مخصوصاً سرفه) و یا از فردی که ممکن است این بیماری را داشته باشد مراقبت میکنید.
حتما بعد از اینکه ماسک را یکبار استفاده کردید، آن را دور بیندازید.
اگر بیمار نیستید و از فرد مبتلا به این بیماری مراقبت نمیکنید، با زدن ماسک، فقط آن را هدر میدهید.
کمبود ماسک مشکلی جهانی است. از اینرو سازمان جهانی بهداشت به مردم تأکید میکند تا هوشمندانه از ماسکها استفاده کنند.
سازمان جهانی بهداشت توصیه میکند که به طور منطقی ]فقط با دلایل فوق[ از ماسکهای پزشکی استفاده کنید، تا این کالای کمیاب را هدر ندهید و همچنین از استفاده اشتباه جلوگیری کنید (توصیههای استفاده از ماسک را مطالعه کنید).
موثرترین راهها برای محافظت از خود و دیگران در برابر کووید-19 عبارتند از: شستشوی مرتب دستها، استفاده از دستمال کاغذی یا آرنج خم شده برای پوشاندن صورت در هنگام سرفه و رعایت فاصله حداقل 1 متری (3 فوت) از افرادی که سرفه یا عطسه میکنند.
مراقبتهای لازم برای همه در مقابل ویروس جدید کرونا را مطالعه فرمایید.
1- یادمان باشد که ماسک را فقط این افراد باید استفاده کنند:
کارکنان بخش سلامت، کسانی که از بیماران مراقبت میکنند، افراد با علائم تنفسی مثل تب و سرفه.
2- قبل از دست زدن به ماسک، حتماً دستهایتان را با آب و صابون بشویید و یا با محلولهای ضدعفونیکننده حاوی الکل تمیز کنید.
3- ماسک را بردارید و خوب وارسی کنید تا پاره یا سوراخ نباشد.
4- بالای ماسک یعنی جایی که نوار نازک فلزی دارد را پیدا کنید ]این قسمتی است که روی بینی قرار میگیرد[.
5- مطمئن شوید که سمت صحیح آن مقابل صورت شما قرار دارد (طرف رنگی).
6- ماسک را روی صورت بگذارید. سعی کنید با فشردن نوار نازک فلزی یا قسمتی که سفتتر است، ماسک را متناسب با بینیتان حالت دهید تا ثابت بماند.
7- پایین ماسک را به سمت چانه بکشید تا دهان و چانه کامل پوشانده شوند.
8- بعد از استفاده، ماسک را درآورید، همزمان با درآوردن کشها از پشت گوشهایتان، ماسک را از جلوی دهان و لباسهایتان دور کنید تا با سطح آلوده ماسک، هیچ تماسی پیدا نکنند.
9- بلافاصله بعد از درآوردن ماسک، آن را در سطل زباله دردار بیندازید.
10- حتما بعد از درآوردن و دورانداختن ماسک ، بهداشت دستها را رعایت کنید. یعنی دستها را با آب و صابون بشویید (بهخصوص اگر بوضوح کثیف شده باشند) یا با محلول ضدعفونیکننده حاوی الکل تمیز کنید.
دوره نهفتگی یا کمون بیماری، یعنی مدتی که از زمان ورود ویروس به بدن تا بروز علائم بیماری طول میکشد.
طبق تخمینهای موجود، مدت دوره کمون بیماری کووید-19 بین 1 تا 14 روز است. رایجترین دوره کمون این بیماری 5 روز است.
به محض کسب اطلاعات بیشتر درباره تخمین مدت دوره نهفتگی یا کمون، اطلاعات بهروزرسانی میشود.
آیا ممکن است از طریق تماس با حیوانات به کووید-19 مبتلا شویم؟
ویروسهای کرونا خانواده بزرگی از ویروسهای شایع در حیوانات هستند.
گاهی انسانها نیز از طریق حیوانات به این ویروس مبتلا و باعث انتقال آن به افراد دیگر میشود.
مثلا، سارسکووی (SARS-CoV) از طریق گربه زباد و مِرسکووی (MERS-CoV) از طریق شتر عربی به انسان منتقل شدند.
هنوز دقیقاً مشخص نیست کووید-19 از چه حیوانی به انسان منتقل شده است.
وقتی به بازارهای فروش حیوانات زنده میروید، برای حفاظت از خود، از لمس حیوانات و سطوحی که با حیوانات تماس داشتهاند، خودداری کنید.
حتما نکات بهداشتی مرتبط با موادغذایی را رعایت کنید.
در مصرف گوشت خام، شیر و سایر محصولات حیوانی خیلی دقت کنید. تا از آلودگی موجود در غذاهای خام (پختهنشده) و محصولات حیوانی خام یا نیمپزشده، در امان بمانید.
با اینکه در هنگکنگ یک مورد از ابتلای یک سگ به این بیماری گزارش شده بود، تا امروز هیچ موردی از اینکه سگ، گربه و هرگونه از حیوانات خانگی ممکن است کووید-19 را منتقل کنند، گزارش نشده است.
کووید-19 عموماً از طریق قطرکهای پخش شده هنگام سرفه یا عطسه یا حرف زدن فرد بیمار منتقل میشود.
برای مراقبت از خود، حتما دستهایتان را بطور مرتب و با دقت بشویید.
سازمان جهانی بهداشت بیوقفه، جدیدترین تحقیقات این موضوع و دیگر موضوعات مرتبط با کووید-19 را رصد میکند و بهمحض انتشار یافتههای جدید، حتما اطلاعات را بروزرسانی خواهد کرد.
هنوز بهطور قطعی مشخص نیست که ویروس عامل بیماری کووید-19 تا چه مدت روی سطوح زنده میماند، اما عملکرد این ویروس شباهت بسیاری به انواع دیگر ویروسهای کرونا دارد.
مطالعات نشانمیدهند که ویروسهای کرونا (از جمله اطلاعات اولیه در مورد ویروس عامل کووید-19) ممکن است از چندین ساعت تا چندین روز روی سطوح زنده بمانند.
مدت زمان بقای ویروس در شرایط متفاوت، متغیر خواهدبود (مثلاً جنس سطح مورد نظر، دما و رطوبت محیط).
اگر فکر میکنید سطحی به ویروس آلوده است، به راحتی میتوانید با موادضدعفونیکننده تمیزش کنید تا از خود و دیگران در برابر ابتلا به این بیماری محافظت کنید.
دستهایتان را با آب و صابون بشویید یا با محلولهای ضدعفونیکننده حاوی الکل تمیز کنید.
به چشمها، دهان و بینی خود دست نزنید.